To koukáte co jsem měl dnes k obědu

Dýňová polévka s medem a šalvějí

Dýňová polévka s medem a šalvějí

4 porce

ingredience:

80 g másla

1 nakrájená středně velká cibule

1 nadrobno nakrájená mrkev

1 prolisovaný stroužek česneku

1 kg nakrájené dužiny z dýně

1 lžíce medu

3 snítky šalvěje

750 ml zeleninového vývaru

80 ml smetany ke šlehání,

1 lžíce citrónové šťávy

mořská sůl

mletý černý pepř

 

příprava:

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, mrkev a česnek, zamíchejte, nádobu přiklopte a zeleninu duste na mírném ohni 4 až 5 minut. Vmíchejte dýni, med a šalvěj, znovu přiklopte a duste 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Odstavte a nechte mírně vychladnout, potom odstraňte šalvěj a polévku přeceďte. Všechnu zeleninu i s vývarem rozmixujte na hladkou kaši a přiveďte k varu a vmíchejte smetanu. Pak už se polévka nesmí vařit. Ochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem. Tip!: Polévka skvěle chutná s celozrnným pečivem.