S chladným podzimem se pomaličku blíží závěr sezony

Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil

Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.

Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.

Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.

S velkým ochlazením je nejvyšší čas myslet na zásoby na zimu. K uskladnění je ještě česnek a červená řepa. Podzimu a zelenině zdar!

Dýně Halloween

Dýně Halloween

Klasická oranžová dýně vhodná k vaření, konzervaci a k vyřezávání "Helouvínských" bubáků.

Paprika

Paprika

O paprice se mluví jako o zelenině, která může prodloužit život. Je to opravdu bohatý zdroj vitaminu C, který posiluje imunitní systém a chrání buňky před infekcemi všeho druhu.

Kedluben bílý, modrý

Kedluben bílý, modrý

Kedlubny se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminu C, který nastartuje váš imunitní systém. To ale zdaleka není všechno. Navzdory své jemné chuti jsou to odhodlaní ochránci našeho zdraví, proto by se kedlubny měly pravidelně objevovat v našem jídelníčku.

Kapusta kadeřavá - Kadeřávek

Kapusta kadeřavá - Kadeřávek

Listy této formy kapusty netvoří hlávku, nýbrž rostou ve volné růžici na vysokém košťálu. Patří mezi rostliny otužilé, snáší chladnější a vyšší polohy, přezimuje i na poli. Po prvních mrazících se škrob, který je obsažen v rostlině, mění na cukr a kapusta pak lépe chutná a je také lépe stravitelná.

Petržel kořenová s natí

Petržel kořenová s natí

Kořen petržele je využitelný na mnoho způsobů. Nastrouhaný se přidává do salátů. Hodí se také k dušenému nebo pečenému masu. Nepostradatelný je při přípravě tradiční české svíčkové omáčky. Nejčastější využití je ale jako u ostatní kořenové zeleniny pro přípravu polévek.

Česnek suchý

Česnek suchý

Česnek je snad nezdravější zeleninou na světě a má velké možnosti použití. Jedno z nejčastějších použití česneku je používání v kuchyni. Existují spousty receptů, které jsou právě díky česneku velice chutné a zdravé.

Cibule žlutá

Cibule žlutá

Cibule tvoří základ drtivé většiny jídel, jako koření je naprosto nenahraditelná. Ne nadarmo se říká, že cibule je královnou mezi bylinkami.

Lilek

Lilek

Známý také jako baklažán, je to teplomilný příbuzný brambor a rajčat. Má výraznou chuť a v kuchyni nachází široké uplatnění. Musí se tepelně upravit a nutno dodat, že ač není výživově nejhodnotnější, chuťově je prostě fantastický.

Brokolice

Brokolice

Brokolice mnoha lidem chutná více, nežli květák. Jako zelenina je ještě hodnotnější, v kuchyni má rozmanité uplatnění.

Kopr

Kopr

Kopr byl, a dodnes zůstal oblíbenou ingrediencí v kuchyni. Příjemná chuť a výrazné aroma z něj učinily jedno z nejpoužívanějších koření. Čerstvé listy kopru dodají chuť pokrmům ze zeleniny, ryb, omáčkám, pomazánkám a salátům.

Šalvěj

Šalvěj

Bylinka, která najde v naší domácnosti široké uplatnění. Jako léčivka je vyhledávaná pro své protizánětĺivé účinky, v kuchyni se pak projeví její specifická chuť, která ozvláštní i jinak běžná jídla.

Tymián

Tymián

Čerstvé i sušené listy této rostlinky byly známy jako koření i lék už od starověku. Je charakteristický svojí silně pikantní až lehce hořkou chutí, kterou připomíná kafr nebo hřebíček.

Pažitka

Pažitka

Chutná jako nejjemnější cibule, nepálí a pro svou svěže zelenou barvu je nejen kořením, ale i ozdobou mnoha studených a teplých pokrmů. Ne každý ví, že také překrásné květy pažitky jsou jedlé a používají se k dekoraci jídel.

Petrželka hladká

Petrželka hladká

Hladkolistá petrželka v porovnání s kadeřavou má pikantnější chuť. Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů.

Petrželka kadeřavá

Petrželka kadeřavá

Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením.

Salátové listy - Mix

Salátové listy - Mix

Jde o velmi unikátní směs, které musí podlehnout každý, kdo ji ochutná nebo jen uvidí. Jde o neobvyklé druhy bylin, původem z Asie, určených k přímé konzumaci. Buď to jako salát, nebo jako jedlá dekorace k hlavním či vedlejším chodům.

Červená řepa salátová s natí

Červená řepa salátová s natí

Často opomíjená zelenina, jež si mnozí z nás znechutili již ve školním věku ve formě sladkokyselé zavařeniny. Řepu však můžeme upravit na mnoho jiných způsobů. Nebojte se ji znovu objevit, nebudete litovat.

Rukola-Roketa

Rukola-Roketa

Salátová bylina původem z Itálie, nyní je běžná po celém světě a také u nás. Tvarem je podobná pampelišce a chutí ředkvičce. Listy jsou jemně štiplavé až pálivé.

Kapusta listová - Černá Toskánská

Kapusta listová - Černá Toskánská

U nás téměř neznámá listová zelenina, ve světě však velmi oblíbená. Naučte se ji používat a nebudete litovat. Dlouhé tmavé listy mají výraznou až pikantní chuť a připravují se podobně jako například mangold, nicméně její tepelná úprava trvá maličko déle. Listy této formy kapusty netvoří hlávku, nýbrž rostou ve volné růžici na vysokém košťálu.

Rajčata cherry

Rajčata cherry

Tomatové třešinky svou velikostí a tvarem oslovují hlavně děti. Jsou jim mnohem sympatičtější nežli velká rajčata. Navíc se ani nemusí krájet. Pokud vašim ratolestem zelenina příliš nešmakuje, zkuste to s malými cherry rajčátky.

Bazalka

Bazalka

Patří mezi nejoblíbenější bylinky Středomořské kuchyně, je často označována jako „bylinka králů“, pochází z Přední Indie a dnes se pěstuje po celém světě. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Její lehce chladivá kořenitá osvěžující chuť se perfektně doplňuje s rajčaty a česnekem.

Špenát - Mangold

Špenát - Mangold

Mangold je lahodnou variantou příbuzného špenátu, kapusty a jiných listových zelenin. Je v různobarevných variacích, většinou však v zelené a červené barvě.

Milí bedýnkáři,

Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy  naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.

Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.

Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.

Dle zkušeností doporučujeme:

pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,

pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),

a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.

 

Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.