Pestrý podzim!
Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil
Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.
Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.
Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.
Ředkvičky bílé - Rampouchy
Rampouchy dostaly svůj název díky svému podlouhlému a špičatému tvaru, který připomíná ledový rampouch. Oproti tradičním červeným, kulatým ředkvičkám, mají mírně "zemitější" a šťiplavější chuť.
Kapusta kadeřavá - Kadeřávek
Listy této formy kapusty netvoří hlávku, nýbrž rostou ve volné růžici na vysokém košťálu. Patří mezi rostliny otužilé, snáší chladnější a vyšší polohy, přezimuje i na poli. Po prvních mrazících se škrob, který je obsažen v rostlině, mění na cukr a kapusta pak lépe chutná a je také lépe stravitelná.
Petržel kořenová s natí
Kořen petržele je využitelný na mnoho způsobů. Nastrouhaný se přidává do salátů. Hodí se také k dušenému nebo pečenému masu. Nepostradatelný je při přípravě tradiční české svíčkové omáčky. Nejčastější využití je ale jako u ostatní kořenové zeleniny pro přípravu polévek.
Mrkev karotka
Karotka je ranou odrůdou mrkve. Její chuť je sladší a křehčí, ale co víc, karotka je nesmírně šťavnatá. Obsahuje vitamín A a betakaroten, který nás ochrání před účinky nepřiměřeného slunečního záření.
Cibulka jarní
Svěží a plná vitaminů od kořenů až po vrcholky natí. Jarní cibulka je vlastně mladá cibule sklizená dříve, než dozraje. Kromě podzemní části se používají i její listy - její chuť není tak agresivní, a proto se nejvíce používá čerstvá do salátů nebo pomazánek.
Petrželka hladká
Hladkolistá petrželka v porovnání s kadeřavou má pikantnější chuť. Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů.
Petrželka kadeřavá
Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením.
Červená řepa salátová s natí
Často opomíjená zelenina, jež si mnozí z nás znechutili již ve školním věku ve formě sladkokyselé zavařeniny. Řepu však můžeme upravit na mnoho jiných způsobů. Nebojte se ji znovu objevit, nebudete litovat.
Tuřínky
Další specialita naší farmy, která má původ v Japonsku. Tuřínek je kořenová zelenina tvarem a barvou připomínající golfový míček. Chutí a texturou je velmi jemný, podobný kedlubně či ředkvičce.
Rukola-Roketa
Salátová bylina původem z Itálie, nyní je běžná po celém světě a také u nás. Tvarem je podobná pampelišce a chutí ředkvičce. Listy jsou jemně štiplavé až pálivé.
Kapusta listová - Černá Toskánská
U nás téměř neznámá listová zelenina, ve světě však velmi oblíbená. Naučte se ji používat a nebudete litovat. Dlouhé tmavé listy mají výraznou až pikantní chuť a připravují se podobně jako například mangold, nicméně její tepelná úprava trvá maličko déle. Listy této formy kapusty netvoří hlávku, nýbrž rostou ve volné růžici na vysokém košťálu.
Špenát - Mangold
Mangold je lahodnou variantou příbuzného špenátu, kapusty a jiných listových zelenin. Je v různobarevných variacích, většinou však v zelené a červené barvě.
Milí bedýnkáři,
Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.
Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.
Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.
Dle zkušeností doporučujeme:
pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,
pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),
a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.
Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.










































