Léto a s ním první letní plody !

Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil

Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.

Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.

Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.

Letošní sezona je pro nás bohužel hodně nepodařená, jedna z mála zelenin, které nám dělají radost jsou rajčata, které jsou letos nezvykle brzy a obvykle výborné. Rajčatům zdar !

Estragon

Estragon

Estragon je skvělé koření k rybám, drůbeži, do polévek a jídel s rajčatovým základem. Tradičně se také používá do bílých bešamelových omáček, kterým dodá skvělý šmrnc.

Okurka hadovka

Okurka hadovka

Patří k oblíbenému letnímu občerstvení. Osvěžující vlastnosti okurek zajišťuje množství vody, obsažené v plodech.

Fenykl hlíznatý

Fenykl hlíznatý

Tato zelenina je velmi chutná v syrovém stavu do salátů nebo předvařená k zapékání. Stala se národní zeleninou Italů a od nich pochází řada skvělých receptů na její přípravu.

Cibule lahůdková s natí

Cibule lahůdková s natí

Svěží a plná vitaminů od kořenů až po vrcholky natí. Cibule s natí je vlastně mladá cibule sklizená dříve, než dozraje. Kromě podzemní části se používají i její listy - její chuť není tak agresivní, a proto se nejvíce používá čerstvá salátů nebo pomazánek.

Kapusta kadeřavá - Kadeřávek

Kapusta kadeřavá - Kadeřávek

Listy této formy kapusty netvoří hlávku, nýbrž rostou ve volné růžici na vysokém košťálu. Patří mezi rostliny otužilé, snáší chladnější a vyšší polohy, přezimuje i na poli. Po prvních mrazících se škrob, který je obsažen v rostlině, mění na cukr a kapusta pak lépe chutná a je také lépe stravitelná.

Česnek suchý

Česnek suchý

Česnek je snad nezdravější zeleninou na světě a má velké možnosti použití. Jedno z nejčastějších použití česneku je používání v kuchyni. Existují spousty receptů, které jsou právě díky česneku velice chutné a zdravé.

Libeček

Libeček

Libeček se hodí do všech polévek, omáček, salátů, k bramborám, k přípravě rybích, zeleninových i masových jídel. Má jednu skvělou vlastnost - již naše babičky jej přidávaly ke starším bramborám. Libeček jim totiž dodá svěží vůni a zbaví je vedlejších pachů, které jsou zapříčiněny delším skladováním.

Meduňka

Meduňka

Lístky jsou charakteristické svou aromatickou citrónovou vůní. Čerstvé je můžeme přidat do všech letních zeleninových i ovocných salátů, omáček i zeleninových polévek.

Pažitka

Pažitka

Chutná jako nejjemnější cibule, nepálí a pro svou svěže zelenou barvu je nejen kořením, ale i ozdobou mnoha studených a teplých pokrmů. Ne každý ví, že také překrásné květy pažitky jsou jedlé a používají se k dekoraci jídel.

Oregano řecké

Oregano řecké

Oregano je bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí, Nejvíce je používána ve Středomoří, Asii a Mexiku. Rychle si však získává své nezastupitelné místo i v dalších světových kuchyních.

Petrželka hladká

Petrželka hladká

Hladkolistá petrželka v porovnání s kadeřavou má pikantnější chuť. Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů.

Petrželka kadeřavá

Petrželka kadeřavá

Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením.

Fazolky francouzské

Fazolky francouzské

Čerstvé fazolky jsou nejenom chutné, ale také bohaté na rostlinné proteiny a povzbuzují všechny procesy obnovování a dělení buněk.

Červená řepa salátová s natí

Červená řepa salátová s natí

Často opomíjená zelenina, jež si mnozí z nás znechutili již ve školním věku ve formě sladkokyselé zavařeniny. Řepu však můžeme upravit na mnoho jiných způsobů. Nebojte se ji znovu objevit, nebudete litovat.

Cuketa

Cuketa

Lahůdková ve velikosti do cca 20 cm, v klasické zelené a také méně tradiční žluté barvě. Používají se k velmi rychlé tepelné úpravě či za syrova do různých salátů, podobně jako například okurka

Máta

Máta

Příjemně aromatická bylinka s širokým uplatněním v kuchyni při vaření a přípravě osvěžujících nápojů i při léčbě různých neduhů.

Rukola-Roketa

Rukola-Roketa

Salátová bylina původem z Itálie, nyní je běžná po celém světě a také u nás. Tvarem je podobná pampelišce a chutí ředkvičce. Listy jsou jemně štiplavé až pálivé.

Kapusta listová - Černá Toskánská

Kapusta listová - Černá Toskánská

U nás téměř neznámá listová zelenina, ve světě však velmi oblíbená. Naučte se ji používat a nebudete litovat. Dlouhé tmavé listy mají výraznou až pikantní chuť a připravují se podobně jako například mangold, nicméně její tepelná úprava trvá maličko déle. Listy této formy kapusty netvoří hlávku, nýbrž rostou ve volné růžici na vysokém košťálu.

Rajčata cherry

Rajčata cherry

Tomatové třešinky svou velikostí a tvarem oslovují hlavně děti. Jsou jim mnohem sympatičtější nežli velká rajčata. Navíc se ani nemusí krájet. Pokud vašim ratolestem zelenina příliš nešmakuje, zkuste to s malými cherry rajčátky.

Bazalka

Bazalka

Patří mezi nejoblíbenější bylinky Středomořské kuchyně, je často označována jako „bylinka králů“, pochází z Přední Indie a dnes se pěstuje po celém světě. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Její lehce chladivá kořenitá osvěžující chuť se perfektně doplňuje s rajčaty a česnekem.

Špenát - Mangold

Špenát - Mangold

Mangold je lahodnou variantou příbuzného špenátu, kapusty a jiných listových zelenin. Je v různobarevných variacích, většinou však v zelené a červené barvě.

Milí bedýnkáři,

Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy  naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.

Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.

Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.

Dle zkušeností doporučujeme:

pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,

pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),

a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.

 

Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.