Nová sezona je tady!

Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil

Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.

Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.

Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.

Nová sezóna pomaličku začíná. Již tradičně první plodinou tohoto roku je Batolka a k tomu mám pěkný výběr uskladněné loňské zeleniny. Pomalu přibude rukola, ředkvičky, tuřínky a zelená cibulka. Jaru a zelenině zdar!
Batolka

Batolka

Batolka je salátová rostina, která vyniká křehkostí a jemností. Drobné lístky jsou na dlouhých stopkách a uprostřed lístku je zdobí bílý kvítek. Jeden z nejlepších salátů vůbec, jehož sklizeň navíc trvá pouze pár týdnů v roce.

Dýně máslová - Butternut

Dýně máslová - Butternut

"Máslový oříšek" je dýně vhodná k vaření a pečení. Její chuť a vůně je nasládlá a jemně aromatická.

Dýně špagetová

Dýně špagetová

Svůj pozoruhodný název dostala tato z Japonska pocházející tykev podle charakteristické dužiny, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna. Věřte či ně, ale je to pravda. Uvařením se jednotlivá vlákna ještě více oddělí jedno od druhého a jsou potom výraznější.

Cibule žlutá

Cibule žlutá

Cibule tvoří základ drtivé většiny jídel, jako koření je naprosto nenahraditelná. Ne nadarmo se říká, že cibule je královnou mezi bylinkami.

Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido

Hokkaido je snad nejuniverzálnější zeleninou. Poslední dobou se u nás stává hitem a zaslouženě. Je chuťově výborná, nutričně velmi cenná a velmi dobře skladovatelná. Při úpravě se nemusí zbavovat slupky a jídlo z ní se snad nedá pokazit. Vzdorují jen největší zatvrzelci.

Milí bedýnkáři,

Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy  naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.

Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.

Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.

Dle zkušeností doporučujeme:

pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,

pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),

a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.

 

Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.