Je tady opět další sezóna!
Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil
Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.
Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.
Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.

Okurka minihadovka
Patří k oblíbenému letnímu občerstvení. Osvěžující vlastnosti okurek zajišťuje množství vody, obsažené v plodech.

Kedluben bílý
Kedlubny se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminu C, který nastartuje váš imunitní systém. To ale zdaleka není všechno. Navzdory své jemné chuti jsou to odhodlaní ochránci našeho zdraví, proto by se kedlubny měly pravidelně objevovat v našem jídelníčku.

Petrželka hladká
Hladkolistá petrželka v porovnání s kadeřavou má pikantnější chuť. Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů.
_180x120_1426601092.jpg)
Petrželka kadeřavá
Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením.
_180x120_1426601100.jpg)
Fazolky francouzské
Čerstvé fazolky jsou nejenom chutné, ale také bohaté na rostlinné proteiny a povzbuzují všechny procesy obnovování a dělení buněk.

Cuketa
Lahůdková ve velikosti do cca 20 cm, v klasické zelené a také méně tradiční žluté barvě. Používají se k velmi rychlé tepelné úpravě či za syrova do různých salátů, podobně jako například okurka

Rukola-Roketa
Salátová bylina původem z Itálie, nyní je běžná po celém světě a také u nás. Tvarem je podobná pampelišce a chutí ředkvičce. Listy jsou jemně štiplavé až pálivé.

Rajčata cherry
Tomatové třešinky svou velikostí a tvarem oslovují hlavně děti. Jsou jim mnohem sympatičtější nežli velká rajčata. Navíc se ani nemusí krájet. Pokud vašim ratolestem zelenina příliš nešmakuje, zkuste to s malými cherry rajčátky.

Bazalka
Patří mezi nejoblíbenější bylinky Středomořské kuchyně, je často označována jako „bylinka králů“, pochází z Přední Indie a dnes se pěstuje po celém světě. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Její lehce chladivá kořenitá osvěžující chuť se perfektně doplňuje s rajčaty a česnekem.
_180x120_1426601102.jpg)
Špenát - Mangold
Mangold je lahodnou variantou příbuzného špenátu, kapusty a jiných listových zelenin. Je v různobarevných variacích, většinou však v zelené a červené barvě.
Milí bedýnkáři,
Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.
Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.
Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.
Dle zkušeností doporučujeme:
pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,
pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),
a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.
Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.