Září nám září a je tady vrchol sezóny!

Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil

Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.

Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.

Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.

Září bude letos pestré, přibudou postupně zelené fazolky, kopr, koriandr, ředkvičky a tuřínky a možná nám úroda nadělí i něco z těch extrémě pozdních červencových výsadeb. Září a zelenině zdar!
 Okurka minihadovka

Okurka minihadovka

Patří k oblíbenému letnímu občerstvení. Osvěžující vlastnosti okurek zajišťuje množství vody, obsažené v plodech.

Rajčata

Rajčata

Šťavnatá rajčata, ktará se hodí nejen na vaření, ale také k přímé konzumaci

Česnek

Česnek

Česnek je snad nezdravější zeleninou na světě a má velké možnosti použití. Jedno z nejčastějších použití česneku je používání v kuchyni. Existují spousty receptů, které jsou právě díky česneku velice chutné a zdravé.

Koriandr

Koriandr

Koriandr je exotická bylinka nezaměnitelné chuti, která se používá hlavně do asijských a mexických jídel

Paprika

Paprika

O paprice se mluví jako o zelenině, která může prodloužit život. Je to opravdu bohatý zdroj vitaminu C, který posiluje imunitní systém a chrání buňky před infekcemi všeho druhu.

Ředkvičky

Ředkvičky

Ředkvičky chutnají výborně a obohacují tělo o cenné látky. Oblíbená zelenina s jemně štiplavou chutí tvoří součást jídelníčku většiny z vás. Ředkvičky se vyskytují v mnoha barvách i tvarech. Jedno mají ale všechny druhy společné. Vždy se jedná o lahodnou chuťovku nabitou zdravím.

Petržel kořenová s natí

Petržel kořenová s natí

Kořen petržele je využitelný na mnoho způsobů. Nastrouhaný se přidává do salátů. Hodí se také k dušenému nebo pečenému masu. Nepostradatelný je při přípravě tradiční české svíčkové omáčky. Nejčastější využití je ale jako u ostatní kořenové zeleniny pro přípravu polévek.

Mrkev karotka

Mrkev karotka

Karotka je ranou odrůdou mrkve. Její chuť je sladší a křehčí, ale co víc, karotka je nesmírně šťavnatá. Obsahuje vitamín A a betakaroten, který nás ochrání před účinky nepřiměřeného slunečního záření.

Cibulka jarní

Cibulka jarní

Svěží a plná vitaminů od kořenů až po vrcholky natí. Jarní cibulka je vlastně mladá cibule sklizená dříve, než dozraje. Kromě podzemní části se používají i její listy - její chuť není tak agresivní, a proto se nejvíce používá čerstvá do salátů nebo pomazánek.

Lilek

Lilek

Známý také jako baklažán, je to teplomilný příbuzný brambor a rajčat. Má výraznou chuť a v kuchyni nachází široké uplatnění. Musí se tepelně upravit a nutno dodat, že ač není výživově nejhodnotnější, chuťově je prostě fantastický.

Brokolice

Brokolice

Brokolice mnoha lidem chutná více, nežli květák. Jako zelenina je ještě hodnotnější, v kuchyni má rozmanité uplatnění.

Kopr

Kopr

Kopr byl, a dodnes zůstal oblíbenou ingrediencí v kuchyni. Příjemná chuť a výrazné aroma z něj učinily jedno z nejpoužívanějších koření. Čerstvé listy kopru dodají chuť pokrmům ze zeleniny, ryb, omáčkám, pomazánkám a salátům.

Petrželka hladká

Petrželka hladká

Hladkolistá petrželka v porovnání s kadeřavou má pikantnější chuť. Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů.

Petrželka kadeřavá

Petrželka kadeřavá

Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením.

Salátové listy - Mix

Salátové listy - Mix

Jde o velmi unikátní směs, které musí podlehnout každý, kdo ji ochutná nebo jen uvidí. Jde o neobvyklé druhy bylin, původem z Asie, určených k přímé konzumaci. Buď to jako salát, nebo jako jedlá dekorace k hlavním či vedlejším chodům.

Fazolky francouzské

Fazolky francouzské

Čerstvé fazolky jsou nejenom chutné, ale také bohaté na rostlinné proteiny a povzbuzují všechny procesy obnovování a dělení buněk.

Červená řepa salátová s natí

Červená řepa salátová s natí

Často opomíjená zelenina, jež si mnozí z nás znechutili již ve školním věku ve formě sladkokyselé zavařeniny. Řepu však můžeme upravit na mnoho jiných způsobů. Nebojte se ji znovu objevit, nebudete litovat.

Tuřínky

Tuřínky

Další specialita naší farmy, která má původ v Japonsku. Tuřínek je kořenová zelenina tvarem a barvou připomínající golfový míček. Chutí a texturou je velmi jemný, podobný kedlubně či ředkvičce.

Kapusta listová - Černá Toskánská

Kapusta listová - Černá Toskánská

U nás téměř neznámá listová zelenina, ve světě však velmi oblíbená. Naučte se ji používat a nebudete litovat. Dlouhé tmavé listy mají výraznou až pikantní chuť a připravují se podobně jako například mangold, nicméně její tepelná úprava trvá maličko déle. Listy této formy kapusty netvoří hlávku, nýbrž rostou ve volné růžici na vysokém košťálu.

Rajčata cherry

Rajčata cherry

Tomatové třešinky svou velikostí a tvarem oslovují hlavně děti. Jsou jim mnohem sympatičtější nežli velká rajčata. Navíc se ani nemusí krájet. Pokud vašim ratolestem zelenina příliš nešmakuje, zkuste to s malými cherry rajčátky.

Bazalka

Bazalka

Patří mezi nejoblíbenější bylinky Středomořské kuchyně, je často označována jako „bylinka králů“, pochází z Přední Indie a dnes se pěstuje po celém světě. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Její lehce chladivá kořenitá osvěžující chuť se perfektně doplňuje s rajčaty a česnekem.

Špenát - Mangold

Špenát - Mangold

Mangold je lahodnou variantou příbuzného špenátu, kapusty a jiných listových zelenin. Je v různobarevných variacích, většinou však v zelené a červené barvě.

Milí bedýnkáři,

Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy  naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.

Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.

Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.

Dle zkušeností doporučujeme:

pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,

pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),

a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.

 

Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.