Sortiment už pomalu řídne a sezona se blíží konci

Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil

Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.

Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.

Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.

Celý letošní rok probíhá nepříznivě a díky propršenému srpnu nebylo možné nic vysévat nebo sázet. Letos tedy nebude září nejbohatším měsícem v roce a říjen už pak bude ještě chudší. Podzimu a zelenině zdar! Pro rok 2021 sklízíme tyto dny : úterý, pátek, neděle. Odběr je možný všechny tyto dny, kdykoli po 17 hodině. Objednat je však potřeba vždy minimálně den předem. Objednávejte prosím buďto emailem či SMS. Objednávky vždy potvrzujeme!
Dýně špagetová

Dýně špagetová

Svůj pozoruhodný název dostala tato z Japonska pocházející tykev podle charakteristické dužiny, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna. Věřte či ně, ale je to pravda. Uvařením se jednotlivá vlákna ještě více oddělí jedno od druhého a jsou potom výraznější.

Mrkev

Mrkev

Kdo by neznal mrkev, která je jako zelenina doplňkem snad ve většině jídel

Ředkvičky

Ředkvičky

Ředkvičky chutnají výborně a obohacují tělo o cenné látky. Oblíbená zelenina s jemně štiplavou chutí tvoří součást jídelníčku většiny z vás. Ředkvičky se vyskytují v mnoha barvách i tvarech. Jedno mají ale všechny druhy společné. Vždy se jedná o lahodnou chuťovku nabitou zdravím.

Petržel kořenová s natí

Petržel kořenová s natí

Kořen petržele je využitelný na mnoho způsobů. Nastrouhaný se přidává do salátů. Hodí se také k dušenému nebo pečenému masu. Nepostradatelný je při přípravě tradiční české svíčkové omáčky. Nejčastější využití je ale jako u ostatní kořenové zeleniny pro přípravu polévek.

Celer bulvový

Celer bulvový

Velmi tradiční a hojně využívaná kořenová zelenina. Má velmi široké použití při úpravě pokrmů, patří do polévek, omáček (zvláště smetanových), k dušeným i pečeným masům, do bramborové kaše, opečený či smažený jako doplněk pokrmů a podobně.

Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido

Hokkaido je snad nejuniverzálnější zeleninou. Poslední dobou se u nás stává hitem a zaslouženě. Je chuťově výborná, nutričně velmi cenná a velmi dobře skladovatelná. Při úpravě se nemusí zbavovat slupky a jídlo z ní se snad nedá pokazit. Vzdorují jen největší zatvrzelci.

Kopr

Kopr

Kopr byl, a dodnes zůstal oblíbenou ingrediencí v kuchyni. Příjemná chuť a výrazné aroma z něj učinily jedno z nejpoužívanějších koření. Čerstvé listy kopru dodají chuť pokrmům ze zeleniny, ryb, omáčkám, pomazánkám a salátům.

Šalvěj

Šalvěj

Bylinka, která najde v naší domácnosti široké uplatnění. Jako léčivka je vyhledávaná pro své protizánětĺivé účinky, v kuchyni se pak projeví její specifická chuť, která ozvláštní i jinak běžná jídla.

Tymián

Tymián

Čerstvé i sušené listy této rostlinky byly známy jako koření i lék už od starověku. Je charakteristický svojí silně pikantní až lehce hořkou chutí, kterou připomíná kafr nebo hřebíček.

Červená řepa salátová s natí

Červená řepa salátová s natí

Často opomíjená zelenina, jež si mnozí z nás znechutili již ve školním věku ve formě sladkokyselé zavařeniny. Řepu však můžeme upravit na mnoho jiných způsobů. Nebojte se ji znovu objevit, nebudete litovat.

Špenát - Mangold

Špenát - Mangold

Mangold je lahodnou variantou příbuzného špenátu, kapusty a jiných listových zelenin. Je v různobarevných variacích, většinou však v zelené a červené barvě.

Milí bedýnkáři,

Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy  naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.

Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.

Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.

Dle zkušeností doporučujeme:

pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,

pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),

a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.

 

Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.