Letos máme krásné jaro a také spoutu krásné zeleniny

Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil

Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.

Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.

Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.

Sklízí se první venkovní zelenina a také letos je u nás k mání velký výběr bylinek a zeleniny k výsadbě. Jaru a zahradě zdar!

Česnekové výhonky

Česnekové výhonky

Česnekové výhonky jsou velmi chutnou zeleninou, která se dá upravovat podobně jako fazolové lusky. Jsou křehké a tepelnou úpravou jejich výrazná česneková chuť zanikne. Dají se použít také jako koření, kdy se naopak přidávají až na konci přípravy pokrmů. Dostupné jsou vždy jen dva týdny v roce.

Estragon

Estragon

Estragon je skvělé koření k rybám, drůbeži, do polévek a jídel s rajčatovým základem. Tradičně se také používá do bílých bešamelových omáček, kterým dodá skvělý šmrnc.

Koriandr

Koriandr

Koriandr je exotická bylinka nezaměnitelné chuti, která se používá hlavně do asijských a mexických jídel

Okurka hadovka

Okurka hadovka

Patří k oblíbenému letnímu občerstvení. Osvěžující vlastnosti okurek zajišťuje množství vody, obsažené v plodech.

Hrášek

Hrášek

Hrášek patří mezi luštěninami k těm nejchutnějším a z hlediska nutriční hodnoty ke skutečným hvězdám jídelníčku, protože obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů s velmi nízkou hladinou tuků.

Ředkvičky

Ředkvičky

Ředkvičky chutnají výborně a obohacují tělo o cenné látky. Oblíbená zelenina s jemně štiplavou chutí tvoří součást jídelníčku většiny z vás. Ředkvičky se vyskytují v mnoha barvách i tvarech. Jedno mají ale všechny druhy společné. Vždy se jedná o lahodnou chuťovku nabitou zdravím.

Česnek mladý s natí

Česnek mladý s natí

Ti z Vás, kteří se ještě s témeř metrovou rostlinou česneku v kuchyni nesetkali, vězte, že použití je velmi podobné pórku, který vzhledově také mladý česnek připomíná. Zelená vrchní část rostliny je chuťově velmi jemná a hodí se k použití do pomázánek apod. Čím více se blížíte spodní, bělavé části rostliny, nabírá na síle. Tato část je výborná na vaření. A další velkou výhodou mladého česneku je to, že se nemusí loupat.

Cibulka jarní

Cibulka jarní

Svěží a plná vitaminů od kořenů až po vrcholky natí. Jarní cibulka je vlastně mladá cibule sklizená dříve, než dozraje. Kromě podzemní části se používají i její listy - její chuť není tak agresivní, a proto se nejvíce používá čerstvá do salátů nebo pomazánek.

Kopr

Kopr

Kopr byl, a dodnes zůstal oblíbenou ingrediencí v kuchyni. Příjemná chuť a výrazné aroma z něj učinily jedno z nejpoužívanějších koření. Čerstvé listy kopru dodají chuť pokrmům ze zeleniny, ryb, omáčkám, pomazánkám a salátům.

Šalvěj

Šalvěj

Bylinka, která najde v naší domácnosti široké uplatnění. Jako léčivka je vyhledávaná pro své protizánětĺivé účinky, v kuchyni se pak projeví její specifická chuť, která ozvláštní i jinak běžná jídla.

Tymián

Tymián

Čerstvé i sušené listy této rostlinky byly známy jako koření i lék už od starověku. Je charakteristický svojí silně pikantní až lehce hořkou chutí, kterou připomíná kafr nebo hřebíček.

Libeček

Libeček

Libeček se hodí do všech polévek, omáček, salátů, k bramborám, k přípravě rybích, zeleninových i masových jídel. Má jednu skvělou vlastnost - již naše babičky jej přidávaly ke starším bramborám. Libeček jim totiž dodá svěží vůni a zbaví je vedlejších pachů, které jsou zapříčiněny delším skladováním.

Pažitka

Pažitka

Chutná jako nejjemnější cibule, nepálí a pro svou svěže zelenou barvu je nejen kořením, ale i ozdobou mnoha studených a teplých pokrmů. Ne každý ví, že také překrásné květy pažitky jsou jedlé a používají se k dekoraci jídel.

Oregano řecké

Oregano řecké

Oregano je bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí, Nejvíce je používána ve Středomoří, Asii a Mexiku. Rychle si však získává své nezastupitelné místo i v dalších světových kuchyních.

Petrželka kadeřavá

Petrželka kadeřavá

Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením.

Salátové listy - Mix

Salátové listy - Mix

Jde o velmi unikátní směs, které musí podlehnout každý, kdo ji ochutná nebo jen uvidí. Jde o neobvyklé druhy bylin, původem z Asie, určených k přímé konzumaci. Buď to jako salát, nebo jako jedlá dekorace k hlavním či vedlejším chodům.

Tuřínky

Tuřínky

Další specialita naší farmy, která má původ v Japonsku. Tuřínek je kořenová zelenina tvarem a barvou připomínající golfový míček. Chutí a texturou je velmi jemný, podobný kedlubně či ředkvičce.

Rukola-Roketa

Rukola-Roketa

Salátová bylina původem z Itálie, nyní je běžná po celém světě a také u nás. Tvarem je podobná pampelišce a chutí ředkvičce. Listy jsou jemně štiplavé až pálivé.

Bazalka

Bazalka

Patří mezi nejoblíbenější bylinky Středomořské kuchyně, je často označována jako „bylinka králů“, pochází z Přední Indie a dnes se pěstuje po celém světě. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Její lehce chladivá kořenitá osvěžující chuť se perfektně doplňuje s rajčaty a česnekem.

Špenát - Mangold

Špenát - Mangold

Mangold je lahodnou variantou příbuzného špenátu, kapusty a jiných listových zelenin. Je v různobarevných variacích, většinou však v zelené a červené barvě.

Milí bedýnkáři,

Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy  naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.

Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.

Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.

Dle zkušeností doporučujeme:

pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,

pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),

a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.

 

Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.