Jaro a první jarní zelenina!

Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil

Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.

Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.

Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.

Letošní jaro je velmi teplé, skoro až letní, nicméně zelenina je konečně tady. Jaru a zelenině zdar!
Batolka

Batolka

Batolka je salátová rostina, která vyniká křehkostí a jemností. Drobné lístky jsou na dlouhých stopkách a uprostřed lístku je zdobí bílý kvítek. Jeden z nejlepších salátů vůbec, jehož sklizeň navíc trvá pouze pár týdnů v roce.

Ředkvičky

Ředkvičky

Ředkvičky chutnají výborně a obohacují tělo o cenné látky. Oblíbená zelenina s jemně štiplavou chutí tvoří součást jídelníčku většiny z vás. Ředkvičky se vyskytují v mnoha barvách i tvarech. Jedno mají ale všechny druhy společné. Vždy se jedná o lahodnou chuťovku nabitou zdravím.

Salátové listy - Mix

Salátové listy - Mix

Jde o velmi unikátní směs, které musí podlehnout každý, kdo ji ochutná nebo jen uvidí. Jde o neobvyklé druhy bylin, původem z Asie, určených k přímé konzumaci. Buď to jako salát, nebo jako jedlá dekorace k hlavním či vedlejším chodům.

Rukola-Roketa

Rukola-Roketa

Salátová bylina původem z Itálie, nyní je běžná po celém světě a také u nás. Tvarem je podobná pampelišce a chutí ředkvičce. Listy jsou jemně štiplavé až pálivé.

Milí bedýnkáři,

Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy  naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.

Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.

Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.

Dle zkušeností doporučujeme:

pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,

pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),

a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.

 

Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.