Další sezóna je opět tady!
Petrželka kadeřavá
Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením.
Do střední Evropy se dostala petržel prostřednictvím starých Římanů. Je totiž původní ve Středomoří. Současná kuchyně potřebuje nať petržele (Petrolinum crispum) každodenně.
Petrželka je bohatá minerálními látkami: ve 100 g je jich asi 1630 mg, z toho polovina draslíku, dále vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor aj. Značný je i obsah vitamínů - ve 100 g až 170 mg vitamínu C (čtyřnásobně více než pomeranče). Petrželka je bohatá i karotenem, vitaminy skupiny B, z nich je značný obsah vitamínu B12 ovlivňujícího krvetvorbu spolu se železem. Také obsahuje flavonoidy, silice a další látky.
Petrželka je mimořádné diuretikum, vhodné pro nemocné ledvinami, vysokým krevním tlakem, při zánětech prostaty, při artritidě, revmatismu, celulitidě. Příznivě působí na žlučník a játra. Má vliv na krevní oběh, doporučuje se lidem s nemocným srdcem. Dávky ovšem nepřeháníme: 2 lžíce do hotového pokrmu, čerstvě nakrájené petrželky (a to je důležité - protože dlouhé vaření ničí vitamín C a silice) pro jednu osobu stačí. Vysoké dávky nejsou zdravé, zvláště pro těhotné. Zato by měla být na talíři denně.
Petrželku dáváme do polévek, omáček, příloh, k bramborům, těstovinám, rýži, do knedlíků, nádivek, pomazánek, do studené kuchyně.
Můžeme si připravit listy petrželky smažené v těstíčku: ze 3 lžic polohrubé nebo cizrnové mouky, sójové mouky, mléka, soli, pepře, lžíce oleje, lžíce strouhaného sýra a chilli. Do těstíčka namáčíme listy petržele a smažíme v oleji. K tomu brambory a bílý jogurt ochucený solí, pepřem, česnekem a kostičkami čerstvé okurky. Tak to konzumují na Balkáně.
Petrželku uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby neovadala. Sáček nechte pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete většinu bylinek uchovat až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
xx- |
x-- |
--- |