Další sezóna je opět tady!

Petrželka hladká

Petrželka hladká

Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením. Hladkolistá petrželka v porovnání s kadeřavou má pikantnější chuť.

Do střední Evropy se dostala petržel prostřednictvím starých Římanů. Je totiž původní ve Středomoří. Současná kuchyně potřebuje nať petržele (Petrolinum crispum) každodenně.

Petrželka je bohatá minerálními látkami: ve 100 g je jich asi 1630 mg, z toho polovina draslíku, dále vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor aj. Značný je i obsah vitamínů - ve 100 g až 170 mg vitamínu C (čtyřnásobně více než pomeranče). Petrželka je bohatá i karotenem, vitaminy skupiny B, z nich je značný obsah vitamínu B12 ovlivňujícího krvetvorbu spolu se železem. Také obsahuje flavonoidy, silice a další látky.

Petrželka je mimořádné diuretikum, vhodné pro nemocné ledvinami, vysokým krevním tlakem, při zánětech prostaty, při artritidě, revmatismu, celulitidě. Příznivě působí na žlučník a játra. Má vliv na krevní oběh, doporučuje se lidem s nemocným srdcem. Dávky ovšem nepřeháníme: 2 lžíce do hotového pokrmu, čerstvě nakrájené petrželky (a to je důležité - protože dlouhé vaření ničí vitamín C a silice) pro jednu osobu stačí. Vysoké dávky nejsou zdravé, zvláště pro těhotné. Zato by měla být na talíři denně.

Petrželku dáváme do polévek, omáček, příloh, k bramborům, těstovinám, rýži, do knedlíků, nádivek, pomazánek, do studené kuchyně.

Petrželku uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby neovadala. Sáček nechte pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete většinu bylinek uchovat až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

  --x

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xx-

  x--

  ---