Rukola je šupa!!!

Rukola-Roketa

Rukola-Roketa

Salátová bylina původem z Itálie, nyní je běžná po celém světě a také u nás. Tvarem je podobná pampelišce a chutí ředkvičce. Listy jsou jemně štiplavé až pálivé.

 Známé jsou především dvě variace a to:

 rukola – štíhlejší, ostřejší

 roketa – chuťově jemnější a tvarem oblá.

 Rukola má velmi vysoký obsah vitamínu C, podporuje chuť k jídlu a čistí krev. Je mírně projímavá a močopudná. Je také přírodní alternativou při detoxikaci jater.

Používá se zejména syrová k samostatným salátům či k dochucení salátů jiných. Používá se také lehce orestovaná, při tepelné úpravě ztrácí svou nahořklou chuť. Příprava je jednoduchá, stačí omýt lístky vodou, případně seříznout dřevnaté části stonku a můžete používat. Výtečně se hodí k rajčatům, česneku, bazalce a jiným salátům. Můžete zalívat jogurtovou polevou či použít v ovocném salátu. Také květy obou variací jsou jedlé a mohou se používat k dekoraci salátů či jiných jídel.

Uchovávejte v lednici, nejlépe v lehce prodyšném sáčku, vydrží až 5 dní.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

---

---

--x

xxx

xxx

xxx

 ---

 ---

 --x

xxx

xxx

---

Recepty k této plodině