Další sezóna je opět tady!

Kapusta s oříšky

Kapusta s oříšky

Pro tento recept můžete použít nejen červenou ruskou, ale také černou toskánskou kapustu či mangold. Můžete použít také kadeřávek, ale pozor, jeho tepelná úprava trvá mnohonásobně déle a rozhodně musíte odstranit tuhý řapík! Stejně tak oříšky uvedené v receptu jsou pekanové, ale se stejným úspěchem můžete použít pistáciové či vlašské ořechy.

1-3 porce.

příprava asi 15 minut

ingredience:

1 svazek listové kapusty

1/4 šálku nasekaných pekanových oříšků (také pistáciových či vlašských)

panenský olivový olej

1 stroužek česneku, třený

sůl, dle chuti

1/2 šálku vařených luštěnin (pokud chcete), vhodná je čočka, cizrna i fazole. Stejně tak můžete použít hnědou rýči, či quinou.

příprava:

Začněte tím, že utřete česnek. Opláchněte listy zeleniny a umístěte je všechny na prkýnko tak, aby byly orientovány stejným směrem. Pokud mají listy velmi silné stonky, bude lépe je odstranit. Pokud nevíte jak na to, podívejte se zde.

Nakrájejte listy. Pokud používáte toskánskou nebo červenou ruskou kapustu, bude zapotřebí mnohem méně krájení, protože listy jsou tenké a budete krájet jen v jednom směru. Pokud požíváte listy široké, nakrájejte na asi 5 cm čtverce. Pokud jsou listy stále vlhké, vůbec to nevadí, voda jim dodá při dušení páru.

Použijte pánev s vysokými boky a pokličkou, přidejte ořechy a umístěte ji na mírný plamen. Lehce orestujte ořechy, pravidelně míchejte. Po 2-3 minutách se přidá olivový olej na pánev a nechte jej rozehřát. Přidejte do pánve pokrájené listy, posolte a řádně promíchejte a přikryjte pokličkou.

Míchejte pravidelně, aby se zelenina nepřipálila a vždy přikryjte poklicí. Pokud se připaluje, uberte plamen a přidejte trochu vody. Opět zakryjte.

Kapusta je hotová, když zkřehnou i řapíky. Na rozdíl od špenátu či mangoldu, se nemusíte obávat rozvaření, protože si zachovává svou křehkost velmi dobře. Ještě než plamen vypnete, uprostřed pánve udělejte místo pro orestování česneku. Asi po 30ti vteřinách, když česnek pěkně provoní, jej vmíchejte do směsi zeleniny a ořechů.

Pokud chcete, přidejte ještě asi půl hrnku vařených luštěnin. Vhodná je čočka, cizrna i fazole.

Ještě asi minutku či dvě poduste, ochutnejte a dle chuti dosolte.

Ihned podávejte

Kdo miluje kapustu stejně jako já?