Jaro a první jarní zelenina!

Kapustový slaný koláč

Kapustový slaný koláč

Pro tento recept můžete použít také černou toskánskou kapustu či mangold. Můžete použít také kadeřávek, ale pozor, jeho tepelná úprava trvá mnohonásobně déle.

6 porcí

 

ingredience:

1svazek červené ruské kapusty, očištěný a nakrájený (návod najdete zde.)

1 menší cibule (nejlépe červená), pokrájená na hrubo

2 stroužky česneku, utřeného

1/2 lžíce olivového oleje

50-100gr strouhaného sýra (použijte jakýkoli, který máte rádi)

6 vajec, rozšlehaných

1/4 šálku strouhanky (to je na Vás)

1/2 lžičky Tamari, nebo jiné sójové omáčky

koření a bylinky dle libosti, já bych dal tymián, majoránku ....

sůl, pepř

příprava:

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Odstraňte z listů řapíky a listy omyjte. Nechejte okapat a nakrájejte listy na asi 3cm kousky. Nahrubo nakrájejte cibuli.


Na pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka osmahněte cibuli asi 3 minuty, přidejte česnek a asi po dalších dvou minutách nakrájené listy kapusty. Přikryjte pokličkou, ale často míchejte, tak aby se kapusta rovnoměrně dusila asi pět minut, nebo lépe dokud značně neslehne a nezměkne.

Takto připravenou zeleninu dejte do mísy, přidejte sójovou omáčku, nastrouhaný sýr, strouhanku (pokud používáte), rozšlehaná vajíčka, koření a sůl dle chuti.

Ohnivzdornou nádobu vymažte olejem a směs do ní nalijte.

Pečte asi 20-25 minut, dokud se vajíčka dostatečně nepropečou a povrch zlehka nezhnědne.

Ihned podávejte.