Jaro a první jarní zelenina!

Brokolice

Brokolice

Brokolice mnoha lidem chutná více, nežli květák. Jako zelenina je ještě hodnotnější, v kuchyni má rozmanité uplatnění.

Pravděpodobně pochází ze Středomoří, z oblasti Apeninského poloostrova, kde ji pěstovali Etruskové již dlouho před příchodem italských kmenů. Vznikla z původní plané košťáloviny, která je i předchůdcem zelí, kedluben, květáku a kapusty.

Brokolice je bohatá na vlákninu, beta karoten, vitaminy C a E, kyselinu listovou, minerály, flavonoidy. Zároveň má nízký obsah cukrů a tuků, což z ní činí potravinu nejen velmi zdravou, ale i dietní.

Byla doložena také antikarcinogenní aktivita brokolice. Významnou roli při ní hrají glukosinuláty – sirné sloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení.

Tradičním způsobem přípravy brokolice je její uvaření v mírně osolené vodě. Vyzkoušejte úpravu v páře, trvá pár minut, z hlediska zachování cenných látek je tento způsob šetrnější a brokolice ještě chutnější.

I listy brokolice jsou jedlé a lze je připravit podobně jako kapustu. Sbírejte pouze mladé a jemné listy, staré jsou tuhé a vláknité.

Se skladovatelností je na tom brokolice o něco hůře než květák nebo zelí, nechejte ji v ledničce, ale spotřebujte do 5 dní.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

  01

  02

  03

  04

05

  06

  07

  08

  09

  10

  11

  12

  ---

  ---

  ---

  ---

  ---

  ---

 -xx

 xxx

 xxx

  xxx

  ---

  ---

Recepty k této plodině

    Dokument nenalezen.