Jaro a první jarní zelenina!

Estragon

Estragon

Estragon je skvělé koření k rybám, drůbeži, do polévek a jídel s rajčatovým základem. Tradičně se také používá do bílých bešamelových omáček, kterým dodá skvělý šmrnc. Přidáváme jej až ke konci tepelné úpravy, aby neztratil chuť, vůni ani s ní se pojící prospěšné látky.

Estragonu se říká také pelyněk kozalec a není to jen koření, ale také léčivá bylina. Používá se hlavně ve formě nálevu, zejména při zažívacích problémech. Tlumí křeče, zvyšuje chuť k jídlu a působí proti nadýmání. Zvyšuje také tvorbu žluče a celkově působí příznivě na metabolismus. Používá se také proti zanášení tepen.

Čerstvý estragon uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby neovadal. Sáček nechte pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete většinu bylinek uchovat až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.
Estragon můžete sušit, mrazit, nebo naložit do octa či olivového oleje jak se to také tradičně dělá ve Francii.

 

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

  ---

  --x

 xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  x--

  ---

  ---

Recepty k této plodině

    Dokument nenalezen.