Jaro a první jarní zelenina!

Kopr

Kopr

Kopr byl, a dodnes zůstal oblíbenou ingrediencí v kuchyni. Příjemná chuť a výrazné aroma z něj učinily jedno z nejpoužívanějších koření. Typickou chuť a vůni čerstvých lístků kopru lze využít nejen v tradiční koprové polévce a omáčce, ale i na různé úpravy ryb, pokrmy z vajec či brambor, saláty, pomazánky, pokrmy s kuřetem. Přidáváme je až na konci tepelné úpravy, aby neztratily chuť, vůni ani s ní se pojící prospěšné látky.

Konzumace kopru je velmi prospěšná, neboť výrazně povzbuzuje činnost žaludku a střev, což pozitivně ovlivňuje celý organismus. Je účinný při střevních kolikách. Kojící matky dokonce využívaly kopr kvůli podpoře tvorby mléka a současně i na tišení bolesti spojené s plynatostí a nadýmání bříška u dětí. Chuť kopru je hřejivě štiplavá a mírně ostrá. Zůstává poměrně dlouho v ústech, a tak se žvýkání semen kopru osvědčuje při snaze o odstranění méně příjemných chutí a na osvěžení dechu.

Čerstvý kopr uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby neovadal. Sáček nechte pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete většinu bylinek uchovat až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.
Kopr nesušte, tomu čerstvému se nikdy nevyrovná, lepší způsob uchování je zamražení, nebo naložení do octa. (nejaromatičtější ocet vznikne z naložených květů a semen). Po nějakou dobu lze v chladničce uchovat listy též prosolené.

 

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

  ---

  ---

  ---

  --x

  xxx

  xxx

  xxx

  ---

  ---

  ---