Jaro a první jarní zelenina!

Libeček

Libeček

Používáte v kuchyni zelené maggi? Tak se říká libečku, jehož chuť, především jeho listů, je často přirovnávána k chuti maggi. Je skvělým kořením do polévek a omáček, pomazánek, masových pokrmů, nebo luštěnin.

Správně se jmenuje libeček lékařský, a je to také léčivá rostlina. Má vliv na vylučování trávicích šťáv, mírní bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce, jater, je močopudný a mírně žlučopudný. K léčivým účelům se používá i kořene.

Jako koření se používají listy. V kuchyni je oblíbený a používá se čerstvý nebo sušený do polévek a  omáček. Je výborným základem karbanátků, nádivek, rajčatového salátu, luštěnin, bylinkových másel a zlepšuje chuť dušeným masům. Používá se jako koření do masitých, zeleninových, bramborových i luštěninových polévek, nejlépe čerstvý, ale můžeme použít i sušený. Je součástí mnoha kořenících směsí. Výhodné je také jeho použití pří vaření starších brambor na jaře, dodává jim svěží vůni a odnímá různé vedlejší pachy a příchutě, které získaly v důsledku dlouhodobého skladování. Hodí se nadrobno pokrájený do nádivek, mletých mas, k dušeným masům na zelenině, zvláště ke skopovému masu, do tvarohu, pomazánek, do rozmanitých omáček k masu, do všech polévek s výjimkou mléčných.

Je velmi aromatický, do polévky stačí několik lístků. Mnoho kuchařů má ve velké oblibě libeček v kuchyni, přesto by měl být používán střídmě, dokud kuchař nezíská jistotu v dávkování. Vařením se aroma libečku neztrácí.

Uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby listy zbytečně neovadaly. Sáček nechte pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete většinu bylinek uchovat až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.

 

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

  ---

  ---

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  ---

  ---

  ---