Jaro a první jarní zelenina!

Lilek

Lilek

Známý také jako baklažán, je to teplomilný příbuzný brambor a rajčat. Má výraznou chuť a v kuchyni nachází široké uplatnění. Musí se tepelně upravit a nutno dodat, že ač není výživově nejhodnotnější, chuťově je prostě fantastický.

Lilek vejcoplodý neboli baklažán se do našich kuchyní dostal sice přes Slovensko a Balkán, ale původně pochází z Indie. Zprvu se netěšil dobré pověsti, protože tyto plody nejsou vhodné ke konzumaci za syrova, ale musí se tepelně upravit. Původní lilky měly tvar a barvu připomínající slepičí vejce, tak vznikl i jeho český druhový název vejcoplodý. Dnešní světová nabídka lilků se ovšem neomezuje jen na tmavofialové podélně oválné plody, které známe převážně u nás, ale skýtá obrovskou rozmanitost tvarů a barev. Slupka může být také zelená, žlutá, oranžově-červená, se zeleno-bílými pruhy nebo úplně bílá. Dužina lilků je však vždy bílá s obsahem jedlých semínek bílé barvy.

Lilky obsahují až 92% vody a jen poměrně málo živin jako vápník, železo, vitamín B a C.

Díky své pestrosti umožňují lilky široké využití v kuchyni. Vynikající chuť má lilek pečený, grilovaný, například s rajčatovou nebo jogurtovou omáčkou. Lze jej plnit, dělat nádivku z hub a rýže. A jen pro úplnost – smažený baklažán je fantastický zeleninový řízek. Bílá jemná dužina snese výraznější koření a také pořádnou dávku česneku. Slupku není třeba loupat, jen odstranit okolí stopky.

Čerstvě sklizené lilky se mohou uchovávat v ledničce relativně dlouho, vydrží i týden. Dužnina musí být vždy bílá.

Upozornění: Syrové lilky jsou nepoživatelné, chutnají spíše fádně, ale hlavně obsahují jedovatý alkaloid solanin, který se vyskytuje také v bramborových klíčcích a v nezralých rajčatech, což může vést k žaludečním a střevním potížím. Lilky by se proto měly vždy tepelně upravit, abychom dosáhly zneškodnění solaninu. Dalším doporučením před úpravou je posypat pokrájený lilek solí. Tím se uvolní hořčiny a voda. Před pečením a smažením se vymačká voda, tím se zabrání přílišného nasáknutí tukem.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

---

---

---

---

 ---

---

 --x

 xxx

 xxx

x--

---

---

Recepty k této plodině