Letos už máme po sezóně

Majoránka

Majoránka

 

Majoránka má typickou chuť a nasládlou vůni, bez níž si nedovedeme představit bramboračku ani bramboráky. Když ke konci vaření přidáme čerstvé lístky, pokrm se ocitne o chuťovou třídu výš. Dobré však budou i v dalších pokrmech z brambor i na pečená, dušená i grilovaná masa a ryby.


Tato bylinka s jemně kořennou vůní i chutí má původ ve středomoří. Již staří Řekové a Římané ji znali jako léčivou rostlinu, kterou též využívali jako koření.Ve středověku se odtud rozšířila i k nám. Dnes si bez ní mnoho tradičních českých pokrmů nelze ani představit. Čerstvá majoránka nás překvapí svou jemnou chutí.

Hodí se do nejrůznějších polévek – přidáváme posekanou už do hotové polévky, omáček a nádivek. Je výborná ke skopovému, hovězímu i vepřovému masu. Přidáváme ji do jídel z mletého masa a paštik. Čerstvou majoránkou báječně ochutíme rýži, brambory a luštěninové pokrmy. Majoránka se také hodí do těžších a mastnějších pokrmů, kterým dodá vůni a zároveň zjemní jejich chuť.

Používejte ji spoře, protože její chuť je dominantní. Neměla by se používat zároveň s oregánem. Je vhodná v kombinaci s česnekem, kmínem, pepřem, novým kořením nebo tymiánem.

V lidovém léčitelství se majoránka používá pro své uklidňující účinky při nespavosti a pro protizánětlivé účinky při kašli a zánětech průdušek. Majoránka silně podporuje trávení.

Uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby listy zbytečně neovadaly. Sáček nechte pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete většinu bylinek uchovat až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

  ---

  ---

  ---

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  ---

  ---

  ---

 

Recepty k této plodině