Blíží se závěr sezóny!

Meduňka

Meduňka

Svou vůní připomíná limetku, vzhledem mátu, ale všestranným použitím se vyrovná oběma rostlinám. Meduňku lékařskou si považovali lidé od pradávna. Je vynikající především pro své uklidňující účinky. Lístky jsou charakteristické svou aromatickou citrónovou vůní. Čerstvé je můžeme přidat do všech letních zeleninových i ovocných salátů, omáček i zeleninových polévek.

Meduňka uvolňuje pocity strachu a mírné úzkosti, působí na stavy nervové vyčerpanosti, nespavosti a lehké depresivní nálady, ale také na žaludeční a střevní neurózy, má protikřečové působení a zabraňuje nadýmání, příznivě ovlivňuje bušení srdce a srdeční arytmie. Při nespavosti je možné přidat k meduňce ještě lípu a majoránku, všeho stejným dílem. Pro posílení mozku a srdce, což v těchto dnech jistě potřebujeme všichni, je doporučováno meduňkové víno, které si připravíme smícháním bílého vína s jednou hrstí meduňkového listu, který necháme na teplém a tmavém místě 24 hodin vyluhovat. Nápoj pak přefiltrujeme a podle zásady "dobrého pomálu" pijeme 1 skleničku denně.

Čerstvé listy meduňky se hodí do letních salátů, nápojů, na zmrzliny, na pudinky a moučníky, k ochucení rýže, brambor, omelet, tvarohových pokrmů, jogurtů, do boršče, zeleninových polévek, do omáček, do houbových jídel. Zvláštní chuť dodá marinádám pro jehněčí maso, pro ryby nebo pro jídla z vajec. Zelená meduňka ztrácí vařením vůni, a proto se vkládá do jídla 1 až 2 minuty před podáním na stůl.

Sušená se používá v zimě stejně jako čerstvá, přidává se do čaje, do kompotů, domácích kvasů a piv, do medoviny, používá se také k aromatizaci octa. Sušená meduňka se hodí také jako koření k nakládání okurek, rajčat nebo k aromatizaci masitých a rybích jídel i zvěřiny (3 minuty před dokončením tepelného zpracování).
Usušená meduňka se ukládá ve vzduchotěsně uzavřených nádobkách a ne déle než do příští sklizně.

Čerstvou meduňku uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby listy zbytečně neovadaly. Sáček nechte pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete většinu bylinek uchovat až 5 dnů. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

  ---

  ---

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  ---

  ---

  ---