Jaro a první jarní zelenina!

Petržel kořenová s natí

Petržel kořenová s natí

Petržel patří mezi miříkovité, jejichž zástupci se na našich talířích vyskytují velice často. Petržel je dvouletá bylina. Pochází zřejmě ze Středozemí, odkud se rozšířila až k nám. První zmínky o ní pocházejí už z 3. století. Už tehdy byla uznávaná jako velice účinná droga. Sám Karel Veliký se pak údajně zasadil o její rozšíření po celé Evropě.

Účinnou látkou obsaženou v petrželi jsou zejména výrazné silice, kterých nať obsahuje přes 7%. Dále je zdrojem provitamínu A a vitamínů B, C a E. Obsahuje také celou řadu minerálních látek jako draslík, vápník, hořčík nebo fosfor. Prospěšné jsou ale i další látky obsažené v petrželi, jako je karoten nebo flavonoidy.

Dráždivé silice působí močopudně, a proto se využívají při léčbě otoků a zadržování vody celkově nebo při zánětech močového ústrojí. Dále napomáhá trávení – díky uvolnění plynů zklidňuje například střevní křeče. Své místo má i při problematické menstruaci u žen, i od takových křečí může částečně ulevit. Vhodná je také při léčbě akutního kašle, neboť podporuje vykašlávání.

Kořen petržele je využitelný na mnoho způsobů. Nastrouhaný se přidává do salátů. Hodí se také k dušenému nebo pečenému masu. Nepostradatelný je při přípravě tradiční české svíčkové omáčky. Nejčastější využití je ale jako u ostatní kořenové zeleniny pro přípravu polévek.

Nať petržele se využívá především pro dozdobení již hotových pokrmů. Díky své lehce pikantní chuti může ale příjemně zpestřit také čerstvé saláty. Hodí se ale například při přípravě rybího masa, které lehce ovoní. Je také nezbytnou součástí různých jarních nádivek. Dobrá je ale také k raným bramborám, kterým dodá aroma.

Skladujte v chladničce a spotřebujte během týdne.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

  01

  02

  03

  04

05

  06

  07

  08

  09

  10

  11

  12

  ---

  ---

  ---

  ---

  ---

  ---

 xxx

 xxx

 xxx

  xxx

  ---

  ---