Konečně opět bedýnkujeme

Rajčata

Rajčata

Šťavnatá rajčata, ktará se hodí nejen na vaření, ale také k přímé konzumaci.

Proč jsou zdravá?
Není žádným tajemstvím, že malá i velká rajská jablíčka obsahují velkou část abecedy vitamínů. Kromě velkého množství vitamínu C, dále pak vitamínů A, B, E a K plody obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Za zmínku stojí také jejich antioxidační schopnosti. Ne nadarmo se říká, že konzumace rajčat je dobrou prevencí proti nádorovým onemocněním. Rajské plody totiž obsahují lycopen, což je látka podobná beta karotenu. Jedná se o velmi účinný antioxidant. Takže si rajčátka bohatě dopřávejte. Uděláte tak i něco pro vaše zdraví. I když patříte do skupiny lidí, kteří považují všechny zelené potraviny za zkažené, jinými slovy nesnášíte zeleninu, takové malé cherry rajčátko vám nic neudělá. Můžete zavřít oči a zbaštit ho jako pilulku.

Rajčátka v kuchyni
Je sice pravda, že zeleninu a ovoce je nejlepší konzumovat v syrovém stavu. To proto, aby zůstalo zachováno co největší množství vitamínů. U rajčátek to tak úplně neplatí. Při jejich tepelné úpravě se sice ochudíte o část vitamínů, zato se však zvýší schopnost vašeho organismu, získat z nich výše uvedený antioxidant lycopen. Když je budete baštit v syrovém stavu, nezapomeňte si je alespoň pokapat olejem.

Říká se, že zvířata a velmi malé děti (hlavně ty v matčině lůně mamince diktují, nač mají právě chuť) se řídí instinkty. Vědí, které jídlo potřebují, a to jim chutná. A které dítě nemá rádo kečup? Možná na tom něco je.

V teplé kuchyni se s cherry rajčátky setkáte zejména ve Středomoří. Jsou oblíbenou ingrediencí k přípravě zeleninových i masových špízů a rizota.zřejmě

Většina lidí dává rajčata do ledničky, proč ne, ale mnohem lepší způsob je dát je do misky a nechat třeba na stole, kde Vám budou dále dozrávat a z misky můžete vždy vybírat ty nejčervenější. Jenom pozor aby nebyla vlhká nebo popraskaná!

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

  01

  02

  03

  04

05

  06

  07

  08

  09

  10

  11

  12

  ---

  ---

  ---

  ---

  ---

  ---

 --x

 xxx

 xxx

  x--

  ---

  ---