Září bývá nejbohatším měsícem v roce !

Šalvěj

Šalvěj

Bylinka, která najde v naší domácnosti široké uplatnění. Jako léčivka je vyhledávaná pro své protizánětĺivé účinky, v kuchyni se pak projeví její specifická chuť, která ozvláštní i jinak běžná jídla.

Šalvěj má výrazné léčivé účinky a to především antiseptické. Používá se do kloktadel při bolení v krku, k osvěžení dechu a při čistění zubů. Šalvějový čaj se používá proti pocení, uvolňuje nervové napětí, vhodný je také pro diabetiky. Tato bylina nachází své uplatnění i při léčení jaterních poruch.

Neopominutelné je užití šalvěje v kuchyni jako koření. Pro svou intenzivní vůni a chuť se přidává jen v malých dávkách. Patří na jehněčí a skopové (tedy těžší) maso, ke všem tučným jídlům, která pak mnohem lépe trávíme.
Její silně aromatická vůně připomínající kafr a její mírně nahořklá balzámová chuť způsobují, že se příliš nesnese s ostatním kořením. Proto je nejlepší ji používat v pokrmech jako dominantní bylinu. Hodí se do směsi ke grilování. Klasické doména šalvěje je kořenění ryb (především úhoř nebo sledě) a masa. Při rozumném dávkování může dochutit játra, paštiky nebo i saláty. S pomocí šalvěje můžeme připravit bylinkové máslo. Spolu s mátou a petrželkou je výborná jako nádivka do drůbeže.

Šalvěj obsahuje značné množství jedovaté silice thujonu, není proto vhodná k dlouhodobému užívání. Nutno ale zdůraznit, že při rozumném dávkování šalvěje žádné riziko nehrozí a její schopnost pomoci je velmi výrazná.

Tip: Kloktadlo proti bolení v krku -2 čajové lžičky sušené šalvěje zalijte vroucí vodou a nechte vyluhovat po dobu deseti minut. Pak nechte zchladnout a vlažným čajem kloktejte dle potřeby.

Odvar z šalvěje můžeme použít také na oplachování tmavých vlasů po umytí. Ty získají znovu svůj lesk.

Skladování šalvěje je relativně snadné, oproti jiným bylinkám nemusíte mít strach, že by vám ovadnul. Čerstvý šalvěj můžete skladovat v ledničce asi do 10 dnů, avšak můžete jej i snadno usušit a použít kdykoli bude třeba.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

  ---

  ---

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  ---

  ---