Září bývá nejbohatším měsícem v roce !

Tymián

Tymián

Čerstvé i sušené listy této rostlinky byly známy jako koření i lék už od starověku, staří Římané podávali tymián pro svůj posilující účinek zápasícím gladiátorům, ve starověkém Egyptě používali silice tymiánu k balzamování mumií.

Tymián patří do stejné čeledi rostlin jako mateřídouška, tvrdí se o něm, že je jejím „ušlechtilejším bratrem“. Běžně se pěstuje hlavně ve Španělsku, Albánii, Itálii, Francii a Řecku. Je charakteristický svojí silně pikantní až lehce hořkou chutí, kterou připomíná kafr nebo hřebíček. Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny), které pomáhají při dýchacích potížích (uvolňují křeče a hlen, silice tymiánu bývají častou součástí různých sirupů na kašlání), pomáhají i při revmatismu, podporují trávení, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Stejně tak se čaj z tymiánu používá k desinfekci ústní dutiny, při nachlazení, a při střevních problémech.

Používá se do mnoha různých pokrmů - vhodný je do sýrů, masných pokrmů, do salátů, omáček, polévek, na pizzu, ke zvěřině, přidává se při uzení masa. Tymián bývá častou součástí provensálského koření a v neposledním případě se používá také na čaje. Při vaření můžete buďto použít celé snítky čerstvého tymiánu, které pak z jídla vyjmete, nebo odrhnete ze snítek pouze malé lístky, které se již nevytahují.

Skladování tymiánu je relativně snadné, oproti jiným bylinkám nemusíte mít strach, že by vám ovadnul. Čerstvý  tymián můžete skladovat v ledničce asi do 10 dnů, avšak můžete jej i snadno usušit a použít kdykoli bude třeba.

 

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

  ---

  ---

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  ---

  ---